موزه ارامنه تبریز که همچنین با نام موزه کلیساهای خلیفهگری ارامنه آذربایجان نیز شناخته میشود، یکی از موزههای تبریز است که زیر نظر خلقهگری ارامنه آذربایجان در محل کلیسای مریم مقدس واقع شده است. این کلیسا در میدان نماز (راسته کوچه یا راستهبازار) واقع شده است.

آثار داخل موزه
بخش اعظم آثار مشاهده شده در این موزه انواع کتابهای چاپی و خطی تاریخی است که به زبانهای ارمنی، فارسی و عربی نوشته شدهاند. 35 جلد از کتابهای خطی ارامنه نگهداری شده در این موزه بر روی پوست آهو به زبان ارمنی در قالب خط عبری نوشته شده است. از جمله ارزشمندترین کتابهایی که در این موزه نگهداری میشود میتوان به کتابهای تاریخی ذخیره خوارزشمشاهی، خمسه نظامی، معراج النبوه، و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی اشاره کرد که همگی با حفاظت تمام در این موزه نگهداری شدهاند.
از جمله سایر اشیای ارزشمند و قدیمی در این موزه میتوان به این موارد اشاره کرد: صندلی منبتکاری ساخت سال 1728 برای اسقف اعظم کلیسای صلیب مقدس جزیرهی آختارما در دریاچه وان، و عصای اسقف اعظم ساخت 1825، و ناقوس سوراخ شدهی کلیسا ساخت 1831 که طی حوادثی در سال 1895 به تبریز منتقل شدهاند، تاجها، نشانها و صلیبهای متعدد دیگر که در همین دوران به تبریز منتقل شدهاند، شمعدانهای بزرگ کلیساهای استفانوس مقدس و قره کلیسا، زنگ بزرگ و در خاتم کلیسا نیز به تبریز منتقل شده و در این موزه نگهداری میشود.

این موزه شامل وسایل و لوازم قدیمی و ارزشمندی همچون سکهها، نگینها، کتب، دستورات، میز و صندلی مربوط به سال ۱۷۲۸ میلادی، مجسمهها، پارچهها، زیورآلات، صلیبهای زیبای قدیمی، تاجهای پادشاهی، لباسهای رهبران ارامنه، ناقوس و زنگهای قدیمی است که بسیاری از آنها قبلاً نزد خانوادههای ارمنی بوده و برای نگهداری و نمایش در این موزه از خانوادهها جمعآوری شده است. به همین سبب، این موزه ارتباطی فرهنگی و معنوی با تاریخ ارامنه دارد.
دسترسی و آدرس دقیق موزه ارامنه تبریز
همانطور که قبلاً نیز به آن اشاره شد، موزه ارامنه در محل کلیسای مریم مقدس واقع شده است. این کلیسا در میدان نماز واقع شده است. میدان نماز همچنین با نام راسته کوچه یا راسته بازار نیز شناخته میشود و دسترسی به آن همانند دسترسی به بازار تبریز است.