پارک عباس میرزا در تبریز و همچنین شمالغرب کشور، با مساحت بیش از 1800 هکتار بزرگترین تفرجگاه جنگلی درون شهری و یکی از پارکهای مهم تبریز محسوب میشود. موقعیت جغرافیایی پارک عباس میرزا در ضلع جنوبی اتوبان شهید کسایی واقع شده و فاز اول آن در اسفندماه سال 1389 به بهرهبرداری رسیده است. گفته میشود با تکمیل درختکاری و جنگلکاری کل پارک، سرانه فضای سبز شهر تبریز به پنج متر مربع افزایش پیدا خواهد کرد و به سرانه استاندارد فضای سبز جهانی دست خواهد یافت. البته ناگفته نماند که جنگلکاری وسیع این پروژه در یکی از پرترددترین مسیرهای عبور و مرور شهر تبریز در کاهش آلودگیِ هوای تبریز بسیار موثر واقع میشود. از این جهت این پارک همچنین یکی از اصلیترین ریههای شهر تبریز نیز خوانده میشود. اگر قصد اطراق یا بازدید از این پارک را دارید، پیشنهاد میکنیم در فصل بهار حتماً سری به آن بزنید! چرا که در فصل بهار دشت شقایق، شکوفهها و درختچههای زینتی بسیار زیبایی نظیر یاس زرد، یاس طاووسی، آقطی و غیره شما را حیرتزده خواهد کرد. البته در فصلهای دیگر نیز بازدید از این پارک خالی از لطف نیست و در ایام آخر هفته و تعطیلیها خانوادههای تبریزی بسیاری برای سپری کردن اوقات فراغت خود به این پارک مراجعه میکنند.

ذکر این نکته در اینجا حائز اهمیت است که این پارک در زمره مکانهایی است که برای اسکان موقت شهروندان به هنگام مواقع بحرانی همچون سیل، زلزله و سایر بلایای طبیعی است که در زمان عادی به عنوان یک تفرجگاه جنگلی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین بنا است این تفرجگاه جنگلی با پارکهای صائب تبریزی و بهاران و مجموعه ائلگلی به شکل یک فضای سبز یکپارچه و متصل درآیند.

فضای داخلی پارک عباس میرزا
پارک جنگلی عباس میرزا، که یکی از جاذبههای طبیعی و تفریحیِ آذربایجان شرقی به حساب میرود، علاوه بر وسعت زیاد دارای امکانات و فضاهایی برای تفریح و خوشگذرانی بازدیدکنندگان خود است. از جمله امکانات و فضاهای این پارک در کنار درختکاری انبوه، میتوان به اکو موزه عشایر، بازیکده خانواده و سرپوشیده، باغ پرندگان، موزه حیات وحش، و فضایی برای کمپین خانواده و آلاچیقها و معابر چوبی اشاره کرد. البته سایر امکانات جزئی مانند نمازخانه، وسایل بازی کودکان، سرویسهای بهداشتی نیز از امکانات عمومی این پارک هستند.
انواع درخت و درختچههای کاشت شده در پارک جنگلی عباس میرزا عبارتند از اقاقیا، عرعر، زبان گنجشك، كاج سياه، سنجد، زالزالك، سرو خمره اي، سرو نقره اي، داغداغان، زرشك، رز، پيراكانتا، برگ نو و انواع گلهاي زينتي.
پل بهاران که جدیداً در این پارک نصب شده است، ضلع شمالی و جنوبی آزادراه کسایی را به هم متصل کرده و امکان عبور و مرور بین پارک بهاران و پارک عباس میرزا را فراهم کرده است. این پل همچنین با نام یاشیل کؤرپؤ نیز شناخته میشود.

با اینکه در جای جای پارک نورافکنها و چراغهای بزرگی جهت تأمین روشنایی نصب شده است، اما گفته میشود به هنگام شب در برخی مکانهای پارک کمی نور کافی نیست؛ البته این امر آنچنان نیست که مانع استفاده از خدمات این پارک زیبا و وسیع شود. یک نکته دیگر قبل از رجوع به پارکی که پارکِ جنگلی نامیده میشود این است که توجه داشته باشید این جنگل هنوز نوپاست، و در زمان نوشته شدن این مطلب حدود 10 سال از اولین درختکاریهای آن سپری میشود، پس انتظار مشاهده درختهای غولپیکر با قدمت چندین ساله را در این مجموعه نداشته باشید.
وجه تسمیه و نامگذاری: عباس میرزا که بود؟
عباسمیرزا یکی از شاهزادگان قاجار بود که ولایتعهدی ایران و نیابت سلطنت پدرش در آذربایجان را بر عهده داشته و در نهایت در حکمران آذربایجان و منطقه قرهباغ، از قپلان کوه تا دربند شد. از جمله اقدامات وی در دوران حکمرانیاش، بهبود فضای سبز، خیابانها و احداث تفرجگاههایی در سرتاسر مناطق و شهرهای آذربایجان از جمله اردبیل و شهر خوی (که بیشتر زمستانها را در آنجا سکونت میکرد) بود که همین عنوان برای این پروژه بزرگ انتخاب شده است.