پل سنگی یکی از مهمترین پلهای تاریخی تبریز در چایکنار است. این پل سنگی در مردادماه سال ۱۳۸۴ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. قدمت این پل در تبریز به دوره قاجار برمیگردد که در اوایل آن ساخته شده و در اواخر دوره قاجار مجدداً بازسازی شده است. این پل بر روی مهرانه رود تبریز واقع شده و محل عبور وسیعی برای انواع عابران فراهم کرده است. امروزه نیز پل سنگی تبریز به عنوان پلی برای عبور عابران پیاده از این سوی مهرانه رود به آن سوی آن مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری تبریز شناخته میشود. . بنا بر گزارشی این پل توسط «حاج عظیم» احداث شده و مصالح مورد استفاده در این بنا تنها آجر، سنگ و ملات ساروج است و وجه تسمیه نام آن همینجاست. در پایه جنوبی پل سنگی نوشتهای مربوط به سال ۱۳۶۳ به خط کوفی نوشته شده است. چهار دهانه بزرگ این پل به شکل هلالی طراحی شده است و در دوره مشروطه نیز از محلهای مهم تلاقی و نبرد نیروهای محمدشاه قاجار و باقرخان بوده است که اهمیت این پل را بیشتر میکند. همچنین به نظر بازدیدکنندگان و قدمتی که این پل دارد، به نظر میرسد طراحی و معماریِ آنقدر مستحکم ساخته شده که تا به امروز نیز پا بر جا و مقاوم باقی مانده است. بنا به روایتی، این پل همچنین به معنای «پل سنگین» نیز تعبیر میشود که از قدیمالایام به دلیل اتفاقاتی که در آن رخ داده بر سر زبانها افتاده است.
مختصری از مسجد پل سنگی تبریز
یکی از مساجد قدیمی شهر تبریز به نام مسجد پل سنگی در چایکنار واقع شده که به همین نام معروف شده است. این مسجد نیز مانند خود پل سنگی به دوره قاجار بر میگردد و تزئینات به کار رفته در آن آجرکاری نمای جنوبی و غربی، کاربندی آجری زیر گنبدها، ستونهای سنگی و سرستونهای مقرنس کاری شده هستند. این بنا هم اکنون تحت تملک اداره اوقاف استان آذربایجان شرقی قرار دارد.
آدرس دقیق و دسترسی
پل سنگی در خیابان چایکنار و روبروی مسجدی با همین نام واقع شده است. چایکنار خیابان بسیار پهناوری است که به احتمال زیاد جای پارک در نزدیکیِ محل پیدا خواهید کرد. زمان بازدید از این پل مهم نیست! چراکه این پل یک معبر عمومی برای شهروندان بوده و در تمام ساعات روز و شب میتوانید به آن دسترسی داشته و از آن بازدید کنید.
توجه: عکس برگرفته از حساب اینستاگرامی farzin.57