کلیسای کاتولیکها یکی از کلیساهای تاریخی تبریز است که احداث آن به سال ۱۲۹۱ شمسی (دوره قاجار) بر میگردد. این کلیسا که یکی از بزرگترین کلیساهای ایران به شمار میرود متعلق به مسیحیان کاتولیک ایرانی است. این بنای مستطیل شکل آجری بوده و ابعاد آن ۳۰ متر در ۱۵ متر است. یکی از نماهای زیبای این کلیسا ناقوس آن است که بر بالای بالکن کوچکی واقع شده است. البته یکی از کاربردهای این کلیسا این بود که مراسمها و جشنهای مختلفی در آن برگزار میشد. هزینهی ساخت این کلیسا را یک مرد ثروتمند فرانسوی به نام اوژن بوره پرداخت کرده و شیوه ساخت آن به صورت گوتیک است. این کلیسا همچنین با نام عذرای توانا و عذرای مقدس نیز شناخته میشود که در محله قدیمی میار میار واقع شده است.
معماری و ساختمان کلیسای کاتولیک
همانطور که قبلاً نیز به آن اشاره شد بنای این کلیسا، بر خلاف اکثر کلیساهای قدیمی که به شکل صلیب ساخته شدهاند، مستطیلی است و در اطراف آن ۱۷ پنجره باریک و بلند قرار گرفته است. این تالار دارای چهارده ستون سفید رنگ است که در دو ردیف کنار هم قرار گرفتهاند. تمام ستونها مزین به سرستونهای زیبا هستند. کل این بنا نمای آجری دارد. تالار اصلی یا همان تالار اجتماعات به مقدار پنج پله از کف حیاط در سطح بالاتر قرار گرفته است که پله پنجم هم سطح با کف ورودی کلیساست.
در اصلیِ ورودی کلیسا، با ۳ متر بلندی و دو متر عرض از چوب درخت گردو ساخته شده است. در بالای درب ورودی گچبری زیبایی قرار گرفته است که حضرت مریم را در میان ده فرشته مقدس نشان میدهد. این گچبری اثری از فرانس کوردون است که برجستهترین نقطه این گچبری ۲۰ سانتیمتر بلندی دارد. ارتفاع این کلیسا ۱۲ متر است. درب ورودی کلیسا به دهلیز کوچکی باز میشود، و در روبروی آن نیز تالار اجتماعات اصلی یا همان صحن کلیسا واقع شده است. در طرفین این سالن بزرگ، راهپلههای تنگ وجود دارد که منتهی به بالکن کوچک و محل استقرار گروه کُر کلیساست، یا همان جایی که برج ناقوس بر بالای آن واقع شده است.
محراب کلیسا با کف آن هم سطح بوده و دیروازهای آن تزئینات چوبی دارد. این محراب سه پنجره تعبیه شده است که جلوی آنها، در کنار تعدادی نقاشی روغنی دیگر، تابلوی رنگ روغن بسیار بزرگ و زیبایی نصب شده است. گفته میشود این تابلو اثر یک هنرمند نقاش فرانسوی بوده و در پاریس رسم شده است. در این تابلو چند فرشته را میبینیم که بر بال ابرها مشغول سیر در آسمانها هستند. در مقابل این تابلوی بسیار زیبا، مجسمه بزرگی از مریم مقدس با تاجی بر سر قرار گرفته است، که بر روی کره زمین ایستاده و کره کوچکی در دست گرفته است، در این کرهی کوچک صلیب برنزی سر برافراشته است. در پای مجسمه مریم، میز نرده داری نهاده اند که در وسط آن صلیبی بزرگ و در هر طرف آن سه شمعدان یک شاخه و یک شمعدان ده شاخه برنزی گذاشته شده است. هر یک از این شمعدانها را یک فرشته (به شکل مجسمهی انسان بالدار) نگه داشته است. در داخل این کلیسا دو مجسه دیگر نیز وجود دارد که گفته میشود یکی متعلق به عیسی مسیح و دیگری یکی از قدیسین است. اکثر نقاشیهای موجود در این کلیسا رنگ روغن، ترسیم شده در فرانسه، و تاریخ ترسیم آنها بین ۱۹۰۰ و ۱۹۲۶ میلادی است.
آدرس دقیق و دسترسی به کلیسا
کلیسای کاتولیک تبریز در کوچه میارمیار، پشت پاساژ چهل ستون (نام قدیم: پاساژ پهلوی) واقع شده است. دسترسی به کوچه میارمیار بسیار آسان است! چراکه در مرکز تبریز واقع شده و با استفاده از انواع روشها میتوانید به آن برسید. برای دسترسی به کلیسای کاتولیک از طریق اتوبوس میتوانید از تمام اتوبوسهای شرکت واحد منتهی به سهراهی امین (محققی) استفاده کنید، یا بهتر از آن میتوانید از مسیر BRT و ایستگاه شریعتی (شهناز) استفاده کنید.
البته چون این مکان یک کلیسای رسمی است ممکن است بازدید از آن برای عموم مردم آزاد نباشد.
توجه: عکس شاخص این مطلب از وبسایت گشتول دریافت شده است.