پارک های تبریز
پارکهای تبریز یکی از زیردستههای گردشگری تبریز محسوب میشود. معمولاً گردشگری که وارد شهر میشود، جهت استراحت، صرف یک وعده غذایی و یا حتی اسکان شبانه به پارک های شهر سری میزند. ولی وجود پارک در جوامع، به ویژه در مناطق نزدیک سکونت و محله مردم، مزایای بسیار بیشتری دارد. از جمله مزایایی که وجود فضای سبز و بوستان میتواند برای یک منطقه داشته باشد عبارتند از: بهبود رفاه جامعه، پاکسازی هوا، ایجاد فضایی برای برقراری ارتباط، تشویق فعالیت بدنی کودکان، ترفیع ارزش ملکها، حفظ مناطق بکر، ایجاد فضایی ایمن برای گردهمآیی، فراهم کردن فرصت بازی برای خانوادهها، کاهش جرم و جنایت، کاهش دما، بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان، ایجاد برابری اجتماعی و بسیاری موارد دیگر.
در این برگه سعی کردهایم پارکهای تبریز را از جنبههای مختلف تحلیل کرده و حداکثر اطلاعات ممکن را برای آنها گرد هم آوریم. سپس تمام این فضاها را به شکلی جزئی دستهبندی کرده و چکیدهای از هر کدام را برای مرور سریع اطلاعات آن قرار دادهایم. به جرأت ادعا میکنیم این صفحه کاملترین صفحهی موجود برای ارائه اطلاعات پارک های تبریز است. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص هریک از موارد لیست شده، روی عنوان آن کلیک کنید تا به صفحه اختصاصی پارک هدایت شوید.

پارک کلانترباغی با مساحت تقریبی 6 هکتار یکی از پارکهای تبریز در خیابان گلکار توانیر در نزدیکی خانه تاریخی کلانتری تبریز است. در قسمت پشتیِ این پارک، نزدیکی خیابان بیلانکوه غربی نیز باغهای قدیمیِ باغمیشه واقع شده است که یک نشان دیگر بر قدمت و تاریخ این پارک است. پارک کلانترباغی، مانند چند پارک دیگر از جمله پارک شمس تبریزی در حاشیهی رودخانههای تبریز از جمله پارکهایی است که در اصل از خطر تخریب نجات یافته و احیا شده و به شکل فضایی سبز در اختیار عموم مردم قرار گرفته است. شهردار منطقه یک، مهندس اکبرپور، از احداث پنج مکان ورزشی در پارک کلانترباغی خبر داده است که عبارتند از: زمین فوتبال چمن مصنوعی، بدمینتون، اسکیت، پینگپنگ و در نهایت شطرنج. بر اساس این گزارش این پارک در واقع پروژه بزرگی خواهد بود که به سبب قرارگیری در نزدیکی خانه تاریخی کلانتری توسعهی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این پارک بعد از جایگاه سوخت ابتدای خیابان گلکار واقع شده و مانند بسیاری از فضاهای سبز دیگر در ایام آخر هفته شاهد حضور خانوادههای محلی برای گذران بعد از ظهر روز تعطیلیشان است، ولی معمولاً در حاشیه خیابان عریض گلکار میتوانید جای پارک مناسبی برای خودرو پیدا کنید.

پارک شهید صفاشور یکی از پارکهای محلی شهر تبریز است که در منطقه پل کابلی (نرسیده به توانیر) واقع شده است. این پارک محلی از نظر وسعت و امکانات در گروه پارکهای محلی و شبیه فضای سبز عمومی قرار میگیرد. این پارک در کل امکانات زیادی ندارد و تنها نکته مثبت آن وجود سرویش بهداشتی در داخل آن است. از مهمترین نکات پارک صفاشور نامگذاری آن است که به یاد شهید حسین صفاشور انجام شده است. شهید حسین صفاشور یکی از شهدای جنگ تحمیلی ایران است که در 29 اسفند سال 1366 در عملیات بیتالمقدس به درجه شهادت نائل آمده است. وی متولد 19 مرداد سال 1343 بود و به هنگام شهادت حدود 23 سال داشت. این پارک همچنین فضایی برای گلکاری بهاره شهرداری تبریز محسوب شده و معمولاً به هنگام بهار و تابستان میتوان انواع گلهای زیبا در طرحها و رنگهای متنوع را در این پارک کوچک محلی مشاهده کرد. پارک شهید صفاشور در محل پل کابلی، جنب فروشگاه رفاه، روبروی زندان مرکزی تبریز واقع شده است. برای دسترسی به آن تنها کافیست به محل پل کابلی در بلوار 29 بهمن مراجعه نمایید. همچنین در آدرسدهیِ محلی میتوان گفت پارک صفاشور در راهنمایی، روبروی ایستگاه اتوبوس BRT قرار گرفته است.

پارک حکیم نظامی گنجوی یا پارک سنجد یکی از پارکهای محلی تبریز در منطقه ولیعصر است. این پارک محلی که در میان افراد محلی پارک ایدهلی (و گاهاً ایدهلیخ) نیز نامیده میشود، فضای سبز مناسبی در نزدیکی پارک ولیعصر تعبیه نموده است که در روزهای شلوغ و یا وقتی که نمیخواهید در پارک ولیعصر اطراق کنید، میتوانید به این محل مراجعه کنید. البته انتظار امکانات و زیبایی خاصی از این محل نداشته باشید، چراکه این پارک تنها به منزله یک فضای سبز و برای کاربرد محلی طراحی و ارائه شده است. این پارک حاوی سرویس بهداشتی بوده و در نزدیکی رستوران جلالی سردرود و جنب دانشکده توانبخشی تبریز واقع شده است. پارکِ مذکور در محله ولیعصر، بلوار توانیر، تقاطع خیابان نظامی واقع شده است که در مقابل آن یک پل عابر پیاده برای دسترسی آسانتر از آن سوی بلوار تعبیه شده است. برای راحتی بیشتر میتوانید بر روی نقشه عنوان دانشکده توانبخشی تبریز در منطقه توانیر را جستوجو کنید، زیرا پارک سنجد در همسایگی دانشکده قرار گرفته است. توجه داشته باشید که یک پارک همنام دیگر در منطقه آخر شهناز (شریعتی) با نام پارک حکیم نظامی گنجوی واقع شده است که نباید با این پارک در منطقه توانیر ولیعصر اشتباه شود.

پارک شمس تبریزی، یا باغِ شمس تبریزی یکی از معروفترین پارکهای تبریز است که در ساخت آن از معماری سنتی و ایرانی استفاده شده است. از مهمترین عناصر معماری سنتی به کار رفته در این پارک حوضها و آبروهای سنتی با صدای شر شر آب در کنار آلاچیقهای بتنی و چوبی است. از المانهای مهم این بوستان تندیس شمس تبریزی در قسمت مرکزی است. بوستان شمس تبریزی با مساحت ده هکتار در گروه پارکهای بزرگ قرار میگیرد که در مرکز شهر تبریز ساخته شده است. پارک شمس تبریزی با احیای باغهای در حال تخریب بخش وسیعی از منطقه چایکنار تبریز ساخته شده و از تغییر کاربریِ آن نجات یافته است. وجود درختانی با سن چندین ساله نشان دهندهی قدمت باغهای قدیمی موجود در این محل است. از جمله سایر زیباییهای پارک شمس تبریزی انواع درختان میوه مانند سیب و گلابی و بوتهها و درختچههای تزئینی دیگر است. در فضای درونی پارک، مجسمه شمس روی پایهایکوتاه، مردی در حالت شیدایی و شوریدگی را نشان میدهد. بنظر میرسد مجسمه ساز، تصویر خیالی صوفیان و رقصِ سماء آنها و شخصیتِ آسمانی شمس را در نظر داشته است. پارک شمس تبریزی از جمله پارکهایی در سراسر شهر تبریز است که امکان اقامت و اسکان شبانه برای مسافرین تبریز در آن وجود دارد.

بوستان پروین اعتصامی یکی از پارکهای خوب تبریز در منطقه ولیعصر است که همه روزه پذیرای بسیاری از بازدیدکنندگان محلی و غیرمحلی از سرتاسر شهر است. بوستان پروین اعتصامی در خیابانی با همین نام (خیابان پروین اعتصامی) در منطقه ولیعصر، در حد فاصل بین میدان پروین و میدان تجارت جهانی (مسجد حضرت ولیعصر عج) قرار گرفته است. همچنین میتوان از طریق دسترسی محلی از خیابان رودکی و کوچه پس کوچههای شهریارهای 1 الی 4 به این پارک دسترسی پیدا کرد. این پارک فضایی بسیار آرام و با صفا برای همشهریان و افراد محلی تعبیه کرده است و گاه در آن ورزشهای همگانی اجرا میشود. طراحی پله به پله، قرارگیری در منطقهای پر رفته و آمد، و همچنین قرارگیری در نزدیکی انواع فستفودها و کافیشاپها، باعث شده است پارک پروین اعتصامی به یکی از پارکهای دوست داشتنی و خاطرهانگیز برای همشهریان تبدیل شده است. شاید جالب باشد بدانید که این پارک از جمله معدود پارکهایی در سطح شهر تبریز است که با آمدن فصل پاییز زیبایی دوچندانی پیدا میکند که توصیه میکنیم حتماً در این فصل به این پارک سری بزنید و از زیباییهای آن لذت ببرید. البته این بدان معنی نیست که نباید در فصلهای دیگر به دیدار این مکان زیبا بروید (مخصوصاً در زمستان!).

پارک عباس میرزا بزرگترین تفرجگاه جنگلی درون شهری و یکی از پارکهای معروف تبریز در ضلع جنوبی اتوبان شهید کسایی است. گفته میشود پس از تکمیل درختکاری پروژه، سرانه فضای سبز شهر تبریز به پنج متر مربع و برابر با سرانه استاندارد فضای سبز جهانی تبدیل خواهد شد. در ایام آخر هفته و تعطیلیها خانوادههای بسیاری برای سپری کردن اوقات فراغت خود به این پارک مراجعه میکنند. این پارک از جمله مکانهایی است که برای اسکان موقت شهروندان در مواقع بحرانی و بلایای طبیعی تعبیه شده است. پارک جنگلی عباس میرزا دارای امکاناتی همچون اکو موزه عشایر، بازیکده خانواده و سرپوشیده، باغ پرندگان، موزه حیات وحش، و فضایی برای کمپین خانواده و آلاچیقها و معابر چوبی. البته سایر امکانات جزئی مانند نمازخانه، وسایل بازی کودکان، سرویسهای بهداشتی نیز از امکانات عمومی این پارک هستند. پل بهاران یا یاشیل کؤروپؤ جدیداً در این پارک نصب شده و امکان عبور و مرور بین پارک بهاران و پارک عباس میرزا را فراهم کرده است. انواع درخت و درختچههای کاشت شده در پارک جنگلی عباس میرزا عبارتند از اقاقیا، عرعر، زبان گنجشك، كاج سياه، سنجد، زالزالك، سرو خمره اي، سرو نقره اي، داغداغان، زرشك، رز، پيراكانتا، برگ نو و انواع گلهاي زينتي.

پارک پیوند یکی از خاطرهانگیزترین پارکهای تبریز برای زوجهای تبریزی و پُر از قلبها و المانهای عاشقانه و یکی از مسیرهای پرطرفدار کاروانهای عروسی است که بسیاری از زوجهای تبریزی قبل از شروع زندگی مشترک از این مسیر عبور میکنند. با روشن شدن چراغهای قلبی مسیر تردد به هنگام شب، زیبایی پارک دوچندان هم میشود. شهردار تبریز در تبیین جزئیات طرح اظهار داشت که این پارک برای زوجین تبریزی احداث شده تا هنگام شروع زندگی مشترکشان در این پارک درختکاری کرده و جشن ازدواج خود را با همراهی با طبیعت و محیط زیست آغاز نمایند. همچنین لوحهایی نیز برای نوشتن یادگاری در کنار درختکاری تعبیه شده است. این مکان پیش از این یکی از نخالهگاه ساختمانی شهر تبریز بود که هماکنون به پارک پیوند تبدیل شده است. مسعود برزگر جلالی میگوید این پارک مشابهی در سطح کشور ندارد و هدف آن کاهش ترافیک کاروانهای عروسی و ایجاد محیطی شایسته و برای خلق لحظاتی به یاد ماندنی برای نوعروسان است. از جمله زیباییها و امکانات پارک پیوند عبارتند از: فضای رنگارنگ گلکاری شده، مسیر اختصاصی برای عبور کاروان عروسی، محل ویژه عکسبرداری از نوعروس و نوداماد، کالسکه، المانهای قلبی شکل مختلف، ایستگاه شارژ، چند آبشار و حوضچه، زمینهای ورزشی، آلاچیق و نمازخانه.

پارک جنگلی رشدیه تبریز یکی از زیباترین پارکهای تبریز در منطقه رشدیه است. این پارک زیبا همچنین با نام جاده سلامت نیز شناخته میشود، چراکه محل مناسبی برای پیادهروی و دوچرخه سواری بوده و همشهریان بسیاری به هنگام صبح و عصر برای ورزش و پیادهروی به این پارک در تبریز مراجعه میکنند. به دلیل ارتفاع بالای پارک آبوهوای آن تمیز و مطبوع و مناسب ورزش است. همچنین این پارک منظره بسیار زیادی دارد و وقتی به ارتفاعات آن صعود میکنید میتوانید نمایی زیبا از شهر تبریز را زیر قدمهایتان ببینید. در مسیر جاده سلامت نیمکتها و تابهایی برای استراحت و لوازم ورزشی عمومی تعبیه شده است. کاشت انواع درختان و درختچهها، از جمله چنار، اقاقیا، کاج، سنجد و غیره سبب سرسبزی و طراوت هرچه بیشتر این پارک کوهستانی و جنگلی در تبریز شده است. از سایر نکات قوت مسیر جاده سلامت ممنوعیت ورود انواع خودرو و وسایل موتوری است که منجر به آرامش و امنیت بیشتر مراجعه کنندگان میشود. پارک رشدیه در ضلع شمالی شهرک رشدیه واقع شده و دسترسی به آن از طریق بلوار سبز امکانپذیر است. پارک جنگلی تپههای رشدیه، جاده سلامت، و گاهی بوستان رشدیه از نامهای دیگر این مکان است و به صورت 24 ساعته در اختیار مردم قرار دارد.

پارک فرشتگان تبریز که با نام پارک اوتیسم تبریز مشهور است یکی از پارکهای معروف تبریزدر ضلع شرقی مجموعهی شاهگلی است. بوستان فرشتگان در 15 مرداد سال 1392 افتتاح و به بهرهبرداری رسیده است. پارک فرشتگان یکی دیگر از اولینهای کشور و در نوع خود دومین پارک در خاورمیانه است. سازمان پارکها طراحی و احداث این پارک را مطابق با استانداردهای جهانی و رفع نیازهای تفریحی مورد نیاز این قشر از کودکان انجام داده است. از جمله امکانات این پارک تبریزی عبارتند از: درختکاری، گلکاری، تزئینات گلدانی، زمینهای بازی، غرفه، نیمکت، سرویس بهداشتی، آبخوری و نورپردازی رنگیِ LED اشاره کرد. زمینهای بازی که کارکرد اصلیِ پارک فرشتگان تبریز را تشکیل میدهد عبارتند از: زمین بازی آبی، زمین بازی شنی، و دو زمین بازی سنتی که هرکدام با هدف خاصی برای تأمین نیازها و رفع مشکلات کودکان مبتلا به اوتیسم طراحی شدهاند. از جمله نکاتی که در طراحی پارک اوتیسم رعایت شده طراحی همسطح کف با کفپوشهای نرم است. بنابر اظهارات و به گفته رئیس سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری، دغدغه اکثر خانوادهها حضور افراد عمومی و معمولی در کنار کودکان مبتلا به اوتیسم است که امکان استفاده از این پارک را برای این خانوادههای خاص سلب کرده است.

کوه عینالی بر فراز رشتهکوه سرخاب تبریز یکی از قلههای این رشته کوه سرخرنگ با ارتفاع 1800 متر بوده و دو مقبره تاریخی بر فراز آن واقع شده است. این کوه به زبان ترکی عینالی داغی (کوهِ عین علی) نامیده میشود و بزرگترین تفرجگاه کوهستانی کشور است. در ارتفاع 1500 متری دریاچه مصنوعی داغ گُلی واقع شده است. تندیس زیبای استاد شهریار و تندیس عظیم قیچیساز از جمله تندیسهای مهم این پارک تبریزی هستند. سایر امکانات عینالی عبارتند از تلهکابین، رستوران، جنگلکاری، نورپردازی، منطقهی تمرین صخرهنوردی، و باغوحش حیوانات بومی، پرروش شترمرغ، آبشار مصنوعی، سالن همایش و جنگلکاری. بر فراز کوه توربینهای بادی عظیمی نصب شدهاند. در سال 1385 یادمان شهدای گمنام در مقابل آرامگاه تاریخی به یاد 8 تن از کشته شدگان ایرانی جنگ ایران و عراق ساخته شد. نقطه آغازین تلهکابین تبریز در قسمت ورودی تفرجگاه بوده و در ارتفاعات کوه به پایان میرسد و مسافران با عبور از میان صخرهها دید کاملی از شهر تبریز خواهند داشت. تله کابین تبریز مجهز به سامانه عکاسی خودکار بوده و با استفاده از آن میتوان عکس یادگاری گرفت. زیپ لاین یکی دیگر از امکانات تفریحی عینالی است. برای دسترسی به قله میتوانید از مسیر کوهستانی، مسیر پیادهروی آسفالت، ون و تاکسی و یا تله کابین استفاده کنید.